Är du redan kund?

Du kan logga in med ditt Zalon-konto

Ja
Nej
Bröllopskläder för herrar, stylade av Zalon – outfit 1

Frack, kavaj eller mittemellan?

Vilken typ av outfit ska man ha som bröllopsgäst? Och hur knäcker man klädkoden? Din personliga stylist skapar en look att säga ja till.

Prova Zalon

Bröllopskläder för herrar – din personliga stylist hjälper dig

Hos någon av dina nära och kära klämtar bröllopsklockorna snart och du har ännu ingen aning om vad du ska ha på dig. Och det är inte så konstigt. I försök att knäcka klädkoden och i jakt på bröllopskläder kan man lätt bli överväldigad. Men oroa dig inte. Din personliga stylist hittar den perfekta outfiten till bröllopet.

Så fungerar det
Bröllopskläder för herrar, stylade av Zalon – outfit 2

Bröllopsoutfit – så ska man tolka klädkoden

Högtidsdräk: Om din outfit som bröllopsgäst ska vara ‘högtidsdräkt’ innebär det de klassiska högtida bröllopskläderna för män - alltså fracken. Därtill hör väst, frackskjorta och frackbyxor. Glöm inte vit fluga och svarta lackskor, som också är del av klädkoden.

Mörk kostym: Vad innebär bröllopskläder för män när klädkoden är ‘mörk kostym’? Vanligtvis är det mörkblå eller mörkgrå kostym, vit skjorta och slips eller fluga. Svart kostym fungerar också som bröllopskläder för herrar. En gäst som bär mörk kostym bör undvika bruna skor.

Kavaj: ‘Kavaj’ gör det ganska enkelt när du väljer bröllopskläder som gäst. För herrar innebär det kostym i valfri färg. Det går bra att bära väst till din kostym. Tänk dock på att kavajen och byxorna ska vara av samma tyg och färg. Mörka skor är att föredra på kvällen, men bruna skor går bra på dagen. Här finns dock utrymme för viss personlig prägel.

Beställ bröllops-box
Bröllopskläder för herrar, stylade av Zalon – outfit 3

Bröllopskläder för en man på ledigare festligheter

Festligt: Klädkoden ‘festligt’ är egentligen ingen vedertagen klädkod men är vanlig för ledigare sommarbröllop utomhus. När du väljer outfit för bröllopet som man, kan du ta det säkra före det osäkra och klä dig enligt ‘kavaj’. Det är bättre att vara något för uppklädd än att komma i jeans och sneakers.

Smart Casual: När du väljer din outfit som bröllopsgäst på en tillställning där klädkoden lyder ‘smart casual’, är reglerna mycket lösa. Det enklaste är egentligen att klä dig enligt klädkoden uddakavaj. Alltså inte kostym, utan till exempel beige chinos och blå kavaj samt skjorta.

Beställ bröllops-box

Bröllopskläder för herrar beroende på plats

Kyrklig vigsel
Välj gärna mörk kostym i grått eller blått, alternativt en svart kostym. Det är en proper och formell look som passar bra under en kyrklig vigsel. När man väljer bröllopsoutfit ska man också tänka på rätt skor. Mörka skor passar till mörk kostym. Bruna skor ska helst undvikas.Sommarbröllop
Många tycker om att gifta sig mellan juni och augusti när vädret är vackert och naturen står i blom. Dessvärre kan det bli väldigt varmt i bröllopskläder för män. Om du bär kostym kan du tänka på att välja en skjorta i ett tunt material som andas. Du kan också låta bli att ta på dig en väst.
Vigsel på stranden
Om brudparet vill gifta sig på en vacker strand, kanske utomlands, kan det vara i sin ordning att rucka lite på gränserna. Bröllopskläder för herrar som gästar ett strandbröllop kan då till exempel vara uddakavaj. Alltså chinos och kavaj, gärna i linne om det är varmt. Loafers är också ett svalare alternativ att ha på fötterna.

Bröllopskläder för herrar – no go’s

Bröllopskläder för herrar, stylade av Zalon – outfit 4

Extravaganta stilar

Det är brudparet som står i centrum och därför ska stilar som sticker ut och tar för mycket uppmärksamhet undvikas. Även om du har en personlig stil till vardags är det mer respektfullt mot brudparet att tona ned den. Tänk alltså konventionellt när du väljer bröllopskläder för män.

Beställ bröllops-box
Bröllopskläder för herrar, stylade av Zalon – outfit 5

Vit kostym eller kavaj

Vitt är brudens och brudgummens färg, så undvik kostymer och kavajer i vitt. Tänk också på att inte välja vita blommor att sätta i knapphålet på kavajslaget. Det är endast brudgummen som bär vita blommor.

Beställ bröllops-box
Bröllopskläder för herrar, stylade av Zalon – outfit 6

Att ignorera klädkoden

Om brudparet valt en klädkod är det viktigt att du respekterar den. Gästen ska inte vara för ledigt klädd eftersom det ser respektlöst ut. Det är viktigt att inte heller vara för uppklädd så att du drar uppmärksamhet från brudparet.

Beställ bröllops-box

Bröllopskläder för herrar – gästen får inte se bättre ut än brudgummen

Oavsett om bröllopet kräver klädkod eller om brudparet firar med ett tema kan det vara svårt att hitta rätt outfit. Du får inte vara för uppklädd eller för informellt klädd. Våra professionella stylister på zalon.se hjälper dig genom att skapa outfits baserat på dina önskemål och efter eventuell klädkod. Allt du behöver göra för att sätta igång är att ange tillfället, till exempel “bröllopskläder herr”, och svara på ett antal frågor om din stil. Så fort din outfit är klar får du en förhandsgranskning och sedan provar du din outfit till bröllopet hemma i lugn och ro.